Příznivé účinky Matcha na lidský organismus – vědecký výzkum

Za blahodárné účinky matcha vděčíme především vysokému obsahu dvou polyfenolů, konkrétně L-theaninu a katechinu EGCG. Zde můžete zjistit, jak tyto látky ovlivňují naše tělo.

 

Relaxace a zvýšení nálady

L-theanin je aminokyselina, která se přirozeně nachází v čajích a houbách. Aminokyseliny jsou chemické látky, které tvoří stavební kameny lidského těla, protože vytvářejí proteiny klíčové pro produkci inzulínu, adrenalinu a neurotransmiterů. Podporují také regeneraci buněk a pomáhají získávat svalovou hmotu. Jak ukázaly četné americké a australské studie, L-theanin ve spojení s kofeinem – oba obsažené v matcha – pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce, koncentraci a náladu (1)(2). L-theanin částečně zmírňuje stimulační účinek kofeinu a snižuje krevní tlak. V důsledku toho, co studie Newcastle University prokázaly (3), díky pití čaje matcha se cítíme více nabití energií, ale také méně nervózní.

Efektivní učení a zlepšení paměti

Výzkum zveřejněný v American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, jak čaj matcha zlepšuje pozornost a pomáhá soustředit se. Lidé, kteří během 1,5 hodiny vypili 2 nebo 3 šálky zeleného čaje, dosáhli při studiu daných materiálů lepších výsledků než druhá skupna, která dostávala placebo nápoj (4). Zelený čaj díky svému stimulačnímu účinku podporuje kreativní myšlení (5).

L-theanin pozitivně ovlivňuje paměť, zejména při pracovních úkonech. Po pití zeleného čaje vyřešili účastníci studie provedené univerzitou v Basileji některé úkoly navržené k testování hypotéz. Poté profesor Stefan Borgwart na Psychiatrické klinice, který vedl studii, použil MRI ke kontrole mozkové aktivity účastníků. Všiml si, že existuje spojení mezi pravým nadřazeným parietálním lalokem a prostředním frontálním gyrem. Množství zeleného čaje vyvolalo nárůst parieto-frontální konektivity, která se promítla do zlepšení výkonu při řešení úkolů (6). Proto se předpokládá, že extrakt ze zeleného čaje matcha může být prospěšný pro léčení poruch, jako je demence.

Zlepšení koncentrace

Dvě složky – kofein a L-theanin – oba přítomné v matcha čaji ve vyváženém poměru, pozitivně ovlivňují naši kognitivní výkonnost. V roce 2017 někteří nizozemští vědci zhodnotili, jak užívání produktů matcha ovlivňuje naše kognitivní funkce. Každý účastník musel zkonzumovat jeden ze čtyř testovaných produktů: čaj matcha, matcha tyčinku (4 g matcha prášku v jedné tyčince), placebo čaj nebo placebo tyčinku. Poté účastníci provedli řadu kognitivních testů, aby posoudili jejich pozornost, schopnosti zpracování dat, pracovní paměť a epizodickou paměť, čímž máme na mysli jedinečné vzpomínky člověka na konkrétní událost. Výzkumná zjištění odhalila, že pití matcha čaje zlepšilo základní schopnost pozornosti a psychomotorickou rychlost v reakci na podněty (7).

VĚDECKÝ VÝZKUM EGCG KATECHINY

Katechiny patří do skupiny polyfenolů. Jsou přítomny v mnoha zdravých produktech: rostliny, ovoce (např. Jablka, borůvky, angrešt, hroznová semínka, kiwi, jahody), červené víno, pivo, kakaový likér, čokoláda, kakao, zelený čaj; ale matcha je jejich nejbohatší zdroj. Katheiny bojují s bakteriemi, houbami a viry. Posilují tak imunitní systém, odstraňují také těžké kovy z těla a zpomalují proces stárnutí. Čajové katechiny a polyfenoly jsou účinnými antioxidanty. Zjištění nejnovějších studií ukazují souvislost mezi pravidelným pitím zeleného čaje matcha a zpomalením růstu nádoru.

Někteří američtí vědci z University of Colorado porovnávali koncentraci EGCG v určené dávce vysoce kvalitní japonské matcha a sáčku listového zeleného čaje Starbucks. Zjištění naznačují, že koncentrace epigalokatechin galátu (EGCG) v matcha byla 137krát vyšší než v klasickém zeleném čaji. I vysoce kvalitní zelený čaj obsahuje třikrát méně kateinů EGCG než matcha (8).

Katechiny EGCG = Antioxidanty, které inhibují proces stárnutí

Kateiny jsou polyfenoly, které fungují jako silné antioxidanty. Eliminují reaktivní formy kyslíku, včetně volných radikálů a peroxidů. Proto má čaj matcha superoxidační účinek, který působí proti abnormální aktivitě reaktivních druhů kyslíku. Koncentrace reaktivních druhů kyslíku v buňkách je regulována antioxidanty, glutathionem, tokoferolem a antioxidačními enzymy. Nerovnováha mezi oxidanty a antioxidanty způsobuje oxidační stres, který může vést k poškození buněk nebo buněčné smrti. Vysoký oxidační stres s jeho škodlivým účinkem na tkáně může pravděpodobně způsobovat neurodegenerativní onemocnění, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Souvisí také s výskytem ischemické choroby srdeční.

Účinek na hubnutí

Čaj Matcha pomáhá spalovat kalorie a snižuje hladinu glukózy v krvi a hladiny inzulínu, i když nezměníme naše stravovací návyky. Metaanalýza výsledků výzkumu publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že pravidelná spotřeba zeleného čaje matcha vede ke spalování 100 kalorií denně (10). Je to proto, že katechiny EGCG zvyšují spotřebu energie a urychlují spalování tuků. Další studie ukázala, že konzumenti zeleného čaje matcha ztratili během dvanáctitýdenního experimentu v průměru 1,3 kg, aniž by změnili své stravovací návyky. Podle dalšího výzkumu mají lidé, kteří pravidelně pijí zelený čaj matcha, v průměru nižší BMI a menší obvod pasu než uživatelé, kteří zelený čaj matcha nepijí. Obvod pasu je důležitým určujícím faktorem našeho zdravotního stavu. Příliš mnoho tuku v něm ukazuje na metabolické abnormality, jako je hypertenze, hypercholesterolémie a diabetes.

Výzkum skupiny obézních žen provedený Univerzitou Sao Paolo ukázal, že obohacení programů hubnutí zeleným čajem matcha přináší nejlepší výsledky. Ženy, které kromě určené stravy a pokračování v tréninku, pily zelený čaj matcha po dobu osmi týdnů, nejenže ztratily v průměru 5,8 kg, ale také se zhubly v obvodu pasu. Dále snížily hladinu triglyceridů a zvýšily svalovou hmotu (11). Vědci z Penn State University dospěli k podobným zjištěním ohledně katechinů v zeleném čaji (12). Je to proto, že když pijeme čaj matcha, konzumujeme celé listy v prášku, a proto dostáváme mnohem více živin, než z běžného čaje (rozpustných i nerozpustných přísad). Stejný experiment, i když byl proveden na myších, potvrdil, že matcha účinně snižuje hladinu lipoproteinového cholesterolu s nízkou hustotou (LDL-C).

Zdroje

1. „Acute effects of tea constituents L-theanine, caffeine, and epigallocatechin gallate on cognitive function and mood: a systematic review and meta-analysis”, Nutrition Reviews. 2014 Aug;72(8):507-22, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24946991

2. “The effects of L-theanine on alpha-band oscillatory brain activity during a visuo-spatial attention task” Brain Topogr. 2009 Jun;22(1):44-51, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841456

3. A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood”, Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(14):2563-76, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25761837

4. “Acute effects of tea consumption on attention and mood”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/10/30/ajcn.113.058248.abstract

5. Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review”, Phytomedicine. 2017 Oct 15;34:26-37, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506

6. “Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing”, Psychopharmacology (Berl). 2014 Oct;231(19):3879-88, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507

7. “An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance”, Food Research Int. 2017 Sep;99(Pt 1):72-83, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28784536

8. “Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography”, Journal of Chromatography A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774

9. „The Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS Inhibition Effect”, “Molecules” 2016, 21(4), 474; http://www.mdpi.com/1420-3049/21/4/474

10. “Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1682S/4577486

11. “The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women”, Journal of Medicinal FoodVol. 16, No. 2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140132

12. “Epigallocatechin-3-gallate Increases the Expression of Genes Related to Fat Oxidation in the Skeletal Muscle of High Fat-Fed Mice.” “Food & Function” 2011,