Autor: David K.
Co je organický japonský zelený čaj?
Pokud se v létě procházíte na japonské farmě s bio organickým čajem nebo na farmě s neekologickým pěstováním čaje, rychle pochopíte, že bio organická farma funguje v harmonii s přírodou a vytváří ekosystém s respektem k přírodě a zdraví. Naopak konvenční farma s neekologickým čajem se snaží ekosystém ovládat s cílem dosažení nejnižší ceny produktu. Oba přístupy organického a moderního konvenčního pěstování čaje jsou zcela odlišné a každý má své výhody i nevýhody.
Co je bio ekologická certifikovaná čajová farma?
Obecně platí, že bio ekologická certifikovaná čajová farma musí nejprve zajistit, aby její pozemky neobsahovaly chemikálie, jako jsou pesticidy a umělá hnojiva, nejméně tři roky před certifikací. Poté musí být zahájeno pěstování čaje podle požadavků ekologické certifikace. Hlavní požadavky jsou:
- Zákaz používání pesticidů, syntetických hnojiv a hnojiv z kalů z čistíren odpadních vod;
- Zákaz využívání geneticky modifikovaných organismů;
- Zabránění kontaminace pesticidy nebo syntetickými hnojivy ze sousedních farem;
- Vedení podrobných záznamů o provozu farmy pro roční audit a kontrolu;
- Obdržení přísného ročního auditu a inspekce u ekologického certifikačního orgánu
Co je ekologicky certifikovaná společnost na zpracování čaje?
Dnes je převážná většina pěstovaného čaje neekologická, také známá jako konvenčně pěstovaná. Pouze malé procento (mnohem méně než jedno procento veškerého čaje) je organické. Je obtížné vybudovat farmu na výrobu organického čaje, protože kolem ní se nachází většinou mnoho okolních konvenčních farem na výrobu neekologického čaje. Do ekologické farmy se mohou dostat disperze chemického hnojiva nebo pesticidů a chemických látek, které pronikají do půdy z okolních farem. Proto je nutné vytvořit nárazníkovou zónu nebo ochranný pás mezi farmou ekologického čaje a farmou konvenčního čaje nebo přijmout pěstování organického čaje společně se sousedními farmáři.
Vlastnosti naší organické čajové farmy na výrobu matcha čaje v regionu UJI
Organický japonský čaj má jednoduchou a tradiční chuť, která je pravděpodobně stejná jako čaje pěstované před mnoha lety ve starověkém Japonsku. Chuť organického japonského čaje je ovlivněna podnebím a kvalitou půdy. K pěstování kvalitního organického čaje je nutné splnit určité podmínky, kterými jsou (1) čas navíc a úsilí věnovaný hnojení, ručnímu odstraňování plevelů (2) teplotní rozmezí mezi dnem a nocí ve zvlněných kopcích a (3) vápenatá zemina. V Japonsku není tolik míst, která jsou ideální pro pěstování vysoce kvalitního organického čaje. Jedním z nich je region Uji v prefektuře Kjóto.
Pěstování vysoce kvalitní organického matcha čaje vyžaduje hodně hnojiva. Není snadné pěstovat vysoce kvalitní organický matcha čaj, protože organické hnojivo funguje pomalu. (Naproti tomu chemická hnojiva fungují rychle a efektivně asi za měsíc a organická hnojiva fungují pomalu po dobu 3 až 9 měsíců.)
Odstraňování plevele v létě je nejtěžší práce. Dnes mnoho mladých zemědělců není ochotno oplevelovat. Na naší čajové farmě je tato práce nutná od července do konce září. Většina odplevelování není prováděna strojem, ale ručně. Aby plevele nemohly absorbovat živiny z hnojiva, musí být plevele rostoucí poblíž čajovníků rychle odstraněny. Aby tak mohli učinit, musí zemědělci zůstat dlouho v napůl přikrčené poloze. Čajová farma pod rozpáleným sluncem je jako sauna. A podvečer, když konečně začíná zapadat horké slunce, se na scéně objevují komáři, což přispívá k nepříjemné situaci farmáře. Ale jak se říká, ekologické zemědělství je bojem s matkou zemí, ale bojem s nádhernými odměnami.
Díky využívání organického hnojiva a ručnímu odplevelování (bez pesticidů a herbicidů) se vytváří na čajové farmě zdravý ekosystém. S odstraněním škůdců přicházejí na pomoc přirozeně pavouci a jiný hmyz, aby zabránili poškození našich speciálních organických čajů. Mezi čajovníky na farmě s organickými čaji můžete vidět pavučinu. Pavouci, ještěrky, kudlanky a berušky jsou přirozenými nepřáteli škodlivého hmyzu a na farmě s organickými čaji plní důležité úkoly.
Když se při pěstování organického čaje věnuje hodně času a úsilí, může se čajová chuť stát skutečně vynikající. (např. náš Prémiový nejkvalitnější japonský čaj BIO matcha moya, BIO Tradiční matcha čaj moya a mnohem více v našem E-shopu) Bohužel však takový vynikající a kvalitní bio čaj je vzácný, protože většina ekologických zemědělců si myslí, že pěstování tak kvalitního organického čaje nepřinese farmářům ekonomický úspěch, ale jen vyžaduje hodně času a úsilí. Většina ostatních pěstitelů čaje v Japonsku pěstuje organické čaje nízké až střední kvality.
My v Matchamoya.cz se snažíme nabízet v České republice nejkvalitnější matcha čaj pěstovaný ekologickým zemědělstvím s láskou a respektem k přírodě a naší planetě.