Odkud čaj pochází?
Původně čaj pochází z Číny, podle legendy o Shennongu se pil již tisíce let př. n. l., ale první písemné zmínky pocházejí až z doby kolem 10. století př. n. l. O pár set let později se objevily první zdobené nádoby na pití a vaření čaje a v 6. století př. n. l. byl již dobře znám na čínském císařském dvoře. Na počátku našeho letopočtu se čaj začíná objevovat i v jiných asijských zemích, a to především díky buddhistickým mnichům, kteří tento nápoj velmi milovali. Postupem času se začíná objevovat v Koreji, Mongolsku, Tibetu a nakonec v Japonsku. Kdekoliv se objeví, setkává se s velkým uznáním a rychlou popularizací a někdy se dokonce stává symbolem protestu, jako se to stalo v Bostonu. Během této dlouhé doby vznikají nové odrůdy, způsoby podávání a tradice, dá se říci, že jde o revoluční rostlinu. Čaj dnes zná každý a v mnoha zemích je víc než jen nápoj. Jak ale jeho obliba a poptávka po něm ovlivňuje jeho kvalitu? A jak poznáme, že čaj, který kupujeme, je kvalitní?
Organické čaje
- Pro ekologické pěstování se nepoužívají žádné pesticidy ani urychlovače růstu
- Každá várka čaje je kontrolována na obsah minerálních látek
- Pro získání „zeleného listu“ na obalu, který je v Evropě symbolem biopotravin, musí být splněny přísné certifikační normy a pravidelné kontroly organizací certifikující biopotraviny.
Jak poznat kvalitní zelený čaj?
- Cena – čaj v Česku neroste, je třeba vzít v úvahu, jak drahý je jeho dovoz, úprava a správné skladování. Pokud kupujeme levný čaj, je šance, že je nekvalitní nebo je získáván neeticky.
- Původ – zřejmě nejlepší zelené čaje pocházejí z Japonska, u nás je to nejoblíbenější a nejslavnější druh čaje.
- Způsob skladování – zelený čaj je fotosenzitivní a velmi citlivý na životní prostředí, pokud je sypaný listový čaj nebo matcha skladován v průhledném obalu, rychle ztratí barvu, chuť, vůni a vlastnosti.