Ruční výroba tradičních japonských metliček Chasen v dílně Jun Tanimury

vyroba-metlicek-chasen-moya-takayama-prefektura-nara

Autor: Sepsáno naším kolegou z centrály Moya Europe (Překlad David K.)

Byl to jeden z nejzajímavějších dnů, na které jsem se těšil na své cestě napříč Japonskem. Byl jsem na cestě už více než třicet minut a nechávám město daleko za sebou. Podle mapy bych měl do cíle dorazit velmi brzy. Po několika minutách chůze mezi domácnostmi v sousedství poznávám na jednom plotu komplikovanou postavu Kanji – to je příjmení, které jsem se včera v noci snažil zapamatovat. Majitel mě vítá a zve mě do domu. V zahradě míjíme hromadu bambusových stromů. Za domem vidím malé soukromé čajové pole. Než přistoupíme k účelu našeho setkání, dávám hostiteli omiyage, cestovní suvenýr, který je v Japonsku téměř nutností. Mimo jiné jsem samozřejmě přinesl naše matcha Moya jako dárek.

vyroba-metlicek-chasen-rucni-dilna-tanimura

Posadil jsem se na tatami a nemohl jsem přestat obdivovat vnitřní prostory tohoto domu. Po chvíli se ke mně majitel připojí a nese krabičku sušenek, nad kterou probereme, co jsme si dnes naplánovali. K dispozici je také čaj. Vůně tak dobrá, že se téměř nemohu soustředit. Je začátek května, může to být čerstvá, letošní sklizeň? Ptám se, jestli použil svůj domácí čaj, který jsem zahlédl za domem.

– Jsem rád, že vám čaj chutná! A mám skvělé zprávy. Tento šálek čaje je vyroben z matcha, který jste pro nás přinesl jako dárek.

Sedíme v obývacím pokoji pana Jun Tanimury, zástupce 20. generace v rodině nejstarších chasen makerů v Japonsku. Už pět set let provozují svůj obchod v oblasti Takayama v prefektuře Nara. V těchto dnech odtud pocházejí všechny ručně vyřezávané chaseny v zemi. Jsem zde, abych se dozvěděl, jak jsou vyráběny.

Chasen 茶 筌 je metlička na míchání čaje matcha, vyrobená z jednoho kusu bambusového stromu, který se používá při japonském čajovém obřadu a snadné napěnění nápoje. Je zřejmé, že pokud používáte nekvalitní čaj matcha, výsledný nápoj nebude dobrý, i když jej budete kombinovat s drahým, ručně vyráběným chasenem. Dnes se ale chystám dozvědět, jestli to také funguje obráceně. Můžete použít nejlepší a nejdokonalejší čaj v Japonsku; bez stejně vynikající bambusové metly chasen, nebudete schopni rozvinout celou její chuťovou bohatost.

Zkušený řemeslník potřebuje přibližně 3 hodiny na výrobu jedné bambusové metličky chasen. V průměrný pracovní den se vyrábí v dílně pana Tanimury okolo 30 bambusových metliček. Poptávka je vysoká, i když nepracují s běžnými obchody. Produkují pouze chaseny pro instituce spojené s čajovým obřadem a také pro zvláštní individuální objednávky.

suseni-bambusu-chasen-moya-takayama-prefektura-nara

Míříme do dílny a znovu míjíme hromadu bambusových stromů. Prvním a nejdůležitějším krokem ve výrobním procesu chasenu je materiál – zdravý bambusový strom vhodného průměru. Lze použít různé druhy, v závislosti na typu metličky (což zase závisí na škole čajového obřadu). Tmavé chaseny, které jsou dnes vyráběny z barevného dřeva, se liší od běžných cenou. Je zajímavé, že kdysi to byl velmi luxusní produkt. Tmavá barva je dána již po zhruba sto let pouze kvalitou dřeva „kouřeného“ nad irori (tradiční vnitřní krb ve starých japonských domech).

vyroba-metlicek-chasen-rucni-dilna-tanimura-dilna

Aby bylo možné získat dřevo vhodné pro výrobu chasenů, stromy by se měly řezat ve věku kolem tří let. Po řezání se dusí, aby se zbavily nečistot a oleje. Poté, kolem ledna a února, se rozprostřou na rýžových polích (v tomto ročním období se nepoužívají), kde je ledové větry otužují a mění barvu z přirozené zelené na bílou. Poté se nechají zrát dva nebo tři roky. Až po té se dřevo vysuší a získá svůj světle jantarový odstín.

K výrobě tradičního chasenu stačí kolem 15 cm bambusu, a proto z jednoho stromu lze vyrobit pouze tři nebo čtyři vhodné kousky. Je to proto, že umístění kloubů na bambusovém dřevu (nazývaných uzly) na vrcholu je zásadní. Ale zbytek dřeva nevyjde nazmar – pan Tanimura z něj vyrábí další nádobí pro čajové obřady (tj. Chashaku, čajovou lžičku a hishaku, naběračku na vodu), stejně jako dřevěné nádoby a ozdoby.

vyroba-metlicek-chasen-rucni-dilna-tanimura-loupani-bambusu

Kus bambusu připravený pro chasen je v horní polovině jemně oloupán bokem nože. Změkčuje to povrch a usnadňuje práci. Dále je svisle rozřezán na polovinu (pouze na úrovni oloupaného horního dílu), poté rozřezán na čtyři, osm a nakonec šestnáct 4 mm silných částí, které jsou pečlivě, ale pevně ohnuty na vnější stranu.

vyroba-metlicek-chasen-rucni-dilna-tanimura-prsty-ho

Každý odřezek musí být nyní rozdělen na “kůži” a “maso”. Hranice mezi nimi je na fotografii zřetelně viditelná. Vnitřní světlou částí je “maso”, které se po oddělení snadno odstraní. Zůstává tenký proužek tmavší kůže, který je nyní velmi tence rozřezán na prsty zvané ho. Obvykle je jich kolem sto (v závislosti na typu metly od 16 do 160). Bambus je vláknité dřevo, které se snadno dělí na jednotlivé nitě, nicméně tento krok vyžaduje čas a přesnost.

Vyřezaná část se nechá namočit v horké vodě, aby byla pružnější. Po jedné hodině se nasadí na dřevěnou matrici a oloupe se malým nožem, dokud nebude velmi tenká, zejména na špičkách. Potom je pomocí stejného nože řemeslník mírně zakřiví dovnitř.

Tento krok je skutečným testem dovedností v rukou řemeslníka. Vlákna metličky musí být opravdu tenké, aby byly elastické, ale dostatečně silné. Jejich velikost je dána citem a intuicí řemeslníka, vyplývající z mnohaleté praxe a zkušeností předávaných po generace.

vyroba-metlicek-chasen-rucni-dilna-tanimura-vyroba-vlaken

 

Boky každého hrotu (ho) jsou zaoblené, aby se zabránilo ulpívání jemného čajového prášku na jeho ostrých hranách. Proces výroby se pomalu chýlí ke konci. Chasenu stále chybí vlákno. Rozdělí hroty na polovinu a vytvoří vnější a vnitřní řadu. Vnější štětiny jsou vyřezány tak, aby vytvářely konečný tvar chasenu. Vnitřní ho jsou uchopeny ručně a několikrát zkrouceny, aby se vytvořil svinutý hrot, který se časem a použitím otevře jako květina. Chasen je připraven, je čas začít ohřívat vodu na čaj.

Ptám se na životnost metličky chasen, ale odpověď pana Tanimury je vágní. Existuje mnoho teorií; Jednou jsem slyšel o muži, který používá každý chasen pouze třikrát. Zjistil jsem, že je to nerozumné, zcela oprávněně, jak se ukázalo. Odborník sedící vedle mě říká, že v jeho rukou funguje každý chasen bezchybně asi šest měsíců každodenního používání. – Ale neexistuje žádné pravidlo – dodává. – Prostě musíte sledovat situaci a nechat svůj chasen jít do výslužby, jakmile vám přestane poskytovat uspokojivé výsledky s mícháním perfektně pěnitého čaje matcha.

Váš ručně šlehaný šálek matcha bude dnes chutnat mnohem lépe než předtím, že?

Doporučujeme shlédnout video od spoluzakladatelky značky Moya Hitomi Saito – Jak správně připravit matchu?

rucni-dilna-tanimura-japonsko-bambusove-metlicky-chasen

Sleva 10%
Pro stálé zákazníky

Rychlé doručení
Do 3-5 dnů

Doprava zdarma
Při objednávce nad 1000 Kč