Jaký druh čaje se pije v Japonsku?

matcha-moya-zeleny-praskovy-caj

Historie čaje v Japonsku

V Japonsku dominuje zelený čaj na pultech obchodů, v domácnostech i v restauracích. Není to jediný čaj vyráběný v této zemi, ale rozhodně je nejoblíbenější, a to nejen jako exportní produkt. Japonci pijí nejčastěji japonský zelený čaj. Historie tohoto nápoje s největší pravděpodobností sahá až do 8. století, kdy byla semínka této rostliny přivezena z Číny. Další záznamy o čaji se objevují v roce 1191 a v roce 1211 vzniklo první japonské pojednání o čaji, které vyzdvihovalo jeho příznivé zdravotní účinky. Postupem času se tento nápoj stal pro obyvatele Japonska každodenním zvykem a pro některé i životním stylem. V Japonsku se objevilo více druhů čajů, čaj bude mít různou chuť podle doby sklizně, zpracování po utržení a dle způsobu přípravy. V současnosti se nejčastěji pije japonský čaj sencha, nejznámější zelený čaj na světě.

Druhy čajů z Japonska

Co odlišuje japonské čaje od těch z Indie nebo Číny? Určitě způsob jejich zpracování po natrhání. V Číně se čaje suší ve woku, zatímco v Japonsku se to dělá pomocí páry. Díky tomu jsou listy zelenější, rychleji se louhují, mají lepší vlastnosti a jemnější chuť. Některé čaje jako matcha a gyokuro se pěstují zvláštním způsobem. Jejich keře jsou 2-3 týdny před sklizní zastíněny, díky čemuž rostliny produkují více chlorofylu a cenných živin. Kvůli složitému výrobnímu procesu jsou matcha a gyokuro dražší, ale jsou považovány za nejlepší čaje z Japonska. Nejdříve u japonského zeleného čaje stojí za to vyzkoušet oblíbenou senchu, je to velmi známý čaj, vyznačující se travnatou a svěží chutí. Pro ty, kteří hledají čaje s nižším obsahem kofeinu, bude vhodná hojicha, pečený zelený čaj s oříškovou, kouřovou chutí a sladkou vůní nebo kukicha, která se vyrábí převážně ze stonků čajovníku a jeho chuť je mimořádně jemná. Čaj, který se často vyskytuje v japonských restauracích, je genmaicha. Do něž se přidává pražená rýže, díky čemuž voní lehce po popcornu a má sladkou chuť.

Nejoblíbenější čaj v Japonsku

Kromě již dříve zmíněné senchy Japonci pijí hodně zelený čaj bancha. Bancha je pozdně sklizený japonský zelený čaj, který se často nazývá každodenní čaj. Jedním z nejoblíbenějších čajů z Japonska je matcha, práškový zelený čaj pěstovaný při zastínění keřů. I když najdete na trhu matcha z Koreje nebo Číny, největšímu uznání pro svou kvalitu se těší ta ze země rozkvetlé třešně (Japonska). Při pití matcha na rozdíl od nálevu konzumujete celé čajové lístky, plné zdraví prospěšných látek a intenzivní chuti. Matcha se používá v japonském čajovém obřadu starém několik set let. Umění vařit matcha se neustále zdokonaluje a mistři ceremoniálu se mnoho let připravují ve speciálních školách.

Použití zeleného čaje

Mnoho lidí zná nejlepší čaje z Japonska ne kvůli samotnému nálevu, ale kvůli sladkostem, nápojům a kosmetice, které se z něj vyrábí. Pro svou charakteristickou chuť, krásnou vůni a mnoho vlastností se zelený čaj používá v mnoha produktech. V samotném Japonsku je těžké nenarazit na sladkosti, zmrzlinu, dorty a krémy s příchutí matcha nebo zeleného čaje. Jeho pikantní chuť se dokonale hodí ke smetanovým sladkým dezertům. Práškový čaj matcha se snadno přidává do dezertů, nejlepší volbou je Daily Matcha z druhé a třetí sklizně, která dodá nejen krásnou barvu, ale i jedinečnou chuť. Podívejte se na recept na matcha cupcakes a matcha domácí lívance. Všechny jsou lahodné a přinášejí závan japonské svěžesti na pozadí tradičních dezertů.

Sleva 10%
Pro stálé zákazníky

Rychlé doručení
Do 3-5 dnů

Doprava zdarma
Při objednávce nad 1000 Kč

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *